Erfenis belasting

Erven van een huis is één maar erfenis afhandelen is twee. In het rouwproces bent u wellicht niet bezig met het eventueel verkopen van uw huis. EHBO-V geeft u advies en tips in deze moeilijke periode! Ook kunnen wij altijd een vrijblijvend bod doen richting de nabestaande.

De volgende zaken komen op u af als u een huis erft:

  • Mogelijk betaald u te veel erfenisbelasting bij een lagere verkoopwaarde;
  • Verplichting aan financiële instellingen door een doorlopende hypotheek;
  • Onderhoud aan de woning en tuin voor het verkoop gereed houden van de woning;
  • Vaste lasten zoals verzekering/nutsvoorzieningen;
  • Overige Abonnementen opzeggen.

U bent de erfgename van een woning. Wat nu?

Een huis erven is niet een alledaagse gebeurtenis. Daarnaast heeft u, uw hoofd helemaal niet staan bij het afhandelen van de financiële rompslomp omtrent de erfenis van een woning. In sommige gevallen is het ook geestelijk maar zeker ook emotioneel zwaar om afscheid te nemen van uw familie. Aangezien het geen alledaagse gebeurtenis is zullen tal van nieuwe zaken op u afkomen. De reguliere vasten lasten, onderhoud en verkoop gereedmaken van de woning. Zaken waar u zich absoluut niet drukt over wil maken naast de bijkomende onzekerheden.

Erfenis belasting vs. Erven hypotheekschuld

U betaald slechts erfenis belasting over het deel wat u erf. De woning met haar waarde valt ook onder deze erfenis belasting. De hoogte van deze belasting wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde van de woning. Normaliter wenst de belastingdienst deze heffing binnen 8 maanden met de erfgenamen te regelen.  In deze tijd met een veel langere verkooptijd is dit lastig. Gelukkig is in zo’n situatie maximaal 12 maanden de tijd om deze heffing uit te stellen. Vraag hier ook altijd naar bij de notaris.

Het is niet ondenkbaar dat u een hypotheekschuld erft in plaats van een verwachte overwaarde. Dit kan onderling met nabestaande onnodige spanning en onenigheden veroorzaken.

Om deze situatie te voorkomen is het in ieders belang de woning snel te verkopen en eventuele gelden die daar bij vrijkomen onderling te verdelen.

Wenst u hulp zodat dat uw woning direct mét 100% zekerheid wordt verkocht? Aarzel niet en neem direct contact met ons op!

EHBO-V reikt u nu dé oplossing aan om uw huis direct te verkopen. Wilt u meer informatie? Aarzel niet en neem direct contact met ons op!