Kans op restschuld woning daalt sterk

Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) naar aanleiding van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). In 2014 zouden ruim 1 miljoen huishoudens in Nederland bij de verkoop van hun woning geconfronteerd worden met een restschuld. Door de stijgende woningprijzen is dit aantal gedaald naar ongeveer 800.000 huishoudens.

Jongeren

Uit het ASRE-onderzoek komt tegelijk naar voren dat er weinig tot niets verandert aan de huizenbezitters die met een restschuld kunnen blijven zitten. Het gaat voornamelijk om jongere huishoudens, die een woning hebben gekocht tussen 2000 en 2008. Er bestaan bij de restschuldproblematiek geen grote regionale verschillen.

De NVM verwacht dat de problematiek de komende jaren verder oplost, omdat de woningmarkt zich landelijk steeds steviger herstelt. „Door de verplichte aflossing en het terugbrengen van de hoogte van een hypotheek tegenover de woningprijs, komen huizen zelfs bij dalende prijzen niet snel meer onder water”, stelt NVM-woordvoerder Roeland Kimman.