Scheiding en een eigen huis, kan een bank je helpen?

Besluiten uit elkaar te gaan is ingrijpend. Vooral als er kinderen zijn. Ondertussen moeten jij en je ex-partner belangrijke financiële beslissingen nemen. Bijvoorbeeld over het koophuis.

De afspraken die je bij de scheiding maakt, worden vastgelegd in een scheidingsconvenant. Ben je samen eigenaar van de woning? Dan sta je voor de keuze: de woning overnemen of verkopen.

WONING OVERNEMEN

Bij overname van de woning krijg je het volledige eigendom. Als er overwaarde is heeft de ander meestal recht op een deel van die overwaarde. Maar krijg je de hypotheek wel rond? Je krijgt hierover bij ABN AMRO al zekerheid vóór het opstellen van het convenant door Scheidingsexpert.

Let op dat voor een deel van de hypotheek na overname van de woning, nieuwe fiscale regels gelden. Dat betekent dat een deel van de hypotheek verplicht afgelost moet worden.

WONING VERKOPEN

Als je het huis gaat verkopen, kan dit best even duren. Als een van jullie tijdens de verkoop in het huis blijft wonen, heeft de Belastingdienst hiervoor een speciale regeling. Deze scheidingsregeling geeft jou en je ex-partner gedurende 2 jaar de mogelijkheid om de hypotheekrente te blijven aftrekken. Zo heb je rustig de tijd om de woning te verkopen.

Als verkoop na 2 jaar niet gelukt is, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek voor de vertrokken partner. Je kunt hierover van tevoren al afspraken maken, zodat je niet voor financiële verrassingen komt te staan.

 

ABNAMRO. (2015). Scheiding en een eigen huis, kan een bank je helpen?. Gepubliceerd op 11-05-2015 Geraadpleegd op 14-04-2016, van metronieuws.nl